Å holde en hel verden sammen

Sissel Værøyvik. Foto Helge Skodvin
Foto: Helge Skodvin

Bok: Rakels bok
Forfatter: Sissel Værøyvik
Forlag: Gyldendal
År: 2014
Første setning: Hun strøk langsomt over boken, ventet med å åpne den.

Jeg ser ham for meg som en liten mann. Ganske tynn i håret. Smale rynker rundt munnen. Alvorlige øyne. Alt dette stemte kanskje da Odd Nansen rundet 70. Men i 1936 var han ung, senete og sterk, og hans humanitære hjerte banket.

For Odd Nansen var en stor mann. Han startet Nansenhjelpen, og på grunn av hans innsats kom 200 voksne og 60 barn til Norge fra Tsjekkoslovakia i 1939. På grunn av ham kom lille Edgar Brichta til Bergen. Edgar ble Sissel Værøyviks Rakel.

«Det som ga meg den konkrete idéen var en artikkel i BT-magasinet,» sier Sissel. «Den handlet om en gutt fra Bratislava som ble sendt til Norge. Journalisten Frank Rossavik har skrevet en dokumentarbok om ham, «Det niende barnet.»»

Sissel skrev boken i hemmelighet. Ikke engang hennes nærmeste visste at hun levde i fortiden da hun satt foran datamaskinen.

«Jeg er vel typen som ikke liker så godt å fortelle eller vise før jeg vet om jeg har noe å fortelle eller vise,» sier hun. «Og så kunne jeg leve meg inn i den verdenen jeg skapte, uten noe forventningspress. Det er vel bare første gangen du kan det!»

Edgar ble til Rakel. Og Rakel blir levende i denne historien. Hun er jenta med den røde kåpen på forsiden av omslaget. Hun er den gamle, påståelige damen med de kloke øynene som har sett så mye. Hun er den unge, gifte kvinnen med en sønn på armen og en stor sorg i hjertet.

«Rakel er nok min favorittkarakter,» sier Sissel, «fordi hun er sterk og full av kjærlighet, til tross for alt hun har opplevd. Hun prøver så godt hun kan å skape et liv hun kan leve med og stå inne for, hun kjemper for barna sine og for seg selv, men vet slett ikke alltid om hun gjør det riktige.»

«Jeg er også veldig glad i Sigrid,» sier Sissel. «Hun er sterk til tross for sitt skjøre vesen. Og Marna, tante Jenny og fru Hahn – disse trauste kvinnene. Og Einstein, og onkel Sigvald, og ikke minst damene på kaféen i New York!»

Rakels bok - omslagSissel ville skrive om kvinner og barn som har opplevd og gjennomgått mye, og som må skape seg sin egen vei – de som har gjennomlevd historien og er blitt brikker i et større spill de ikke alltid kan kontrollere, og som ikke kommer i historiebøkene eller får heder og ære. Det er dem som skapte tryggheten i kaoset.

«Jeg ville også skrive om valgene man tar og de man ikke tar, og om dilemmaene som oppstår mellom det å følge drømmene sine og å ta hensyn til dem man er glad i,» sier hun.

I et liv på flukt er menneskene holdepunktene. De trøstende ordene. De varme hendene. Ansiktene holder minnene om øyeblikkene sorgen glemmes. Rakels liv fra barn til kvinne er skildret med stor presisjon og innlevelse.

«Siden jeg ikke visste om noen ville gi ut boken, så torde jeg ikke ringe noen eller sende mailer i forbindelse med researchen,» sier Sissel. «Jeg kunne jo ikke kalle meg forfatter, eller si at jeg skulle gi ut en bok!» Hun måtte ty til bøker og til internett: «Blant annet fant jeg en nettside der jøder fra Bratislava fortalte om sin barndom og ungdomstid før og under krigen, og der fant jeg masse tidsriktige fakta om byen og livet slik det artet seg for dem på den tiden. Jeg fant liknende nettsider om Oslo på femtitallet. Og Bergen kjenner jeg jo godt.»

«Rakels bok» har ikke forsvunnet i havet av debutanter. Den flyter på sin litterære styrke, som tidvis minner om Lucinda Riley og Kate Mosse.

«Gleden ved å gi ut bok har vært responsen – fra kjente og ukjente – det er utrolig gøy når du opplever at det du har skrevet treffer andre mennesker,» sier Sissel.

Det neste prosjektet kan hun ikke røpe noe om: «Jeg vil gjerne skrive mer! Men nå kommer plutselig det med prestasjonspresset inn – det er ikke for ingenting at det heter «den vanskelige andreboken.» Jeg sysler med idéer, men er ikke i gang med noe ennå. Vi får se!»

Som Kjartan Fløgstad skriver i Magdalenafjorden (2014): «Ein ting er å overleva, noko anna å leva vidare.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *