En annen scene enn vår egen

Gunn Marit Nisja - foto juritzen forlag
Foto: Juritzen forlag

Bok: Naken i hijab
Forfatter: Gunn Marit Nisja
Forlag: Juritzen
År: 2011
Første setning: De sprukne kjeramikkflisene foran inngangsdøra var like iskalde i grålysningen som de ville bli brennende varme når den egyptiske sola fikk taket på dem.

November har kommet med vått mørke. Nå lengter mange til varmere strøk. Steder hvor de kan gå langs sandstrender og kjenne vannet mellom tærne, saltet på leppene, sola i nakken, fred i hjertet. Steder de kan sitte på restauranter og spise eksotisk mat. Se på livet.

Egypt er et av disse stedene. Historien så nærme at du nesten kan ta på den. Mystikken rundt pyramidene og de ensomme faraoene i gullsarkofagene sine kjennes som prikking i fingertuppene. Menneskene som bor der i dag har en link til tapte tider i øynene sine. De bærer arven med seg, i markante kjever og svetteperler i panna. De er en tidsreise.

Da «Naken i hijab» ble utgitt i 2011 var hovedpersonen Lives blinde kjærlighet til en av disse faraoens arvtakere diskutert. Ofte dømt nedenom og hjem. Hvilken sjanse hadde Live til å bli lykkelig i et så annerledes land? Det går da virkelig ikke an å banke en rund trebit inn i et trekantet hull? Eller?

Karnaktempelet. Foto - getintravel
Karnaktempelet. Foto: Getintravel

«Mine år i Egypt begynte fungerte som et stupebrett,» sier Gunn Marit, som baserte «Naken i hijab på egne erfaringer. Selvopplevd kjærlighet. «Jeg har alltid hatt en drøm om å skrive, være forfatter. Plutselig var jeg i svevet og kunne ikke snu. Følte at jeg gikk fra å «drømme om å skrive» til å «være nødt til å skrive.» Mye av dette skyldtes de mange overraskelsene og aha-opplevelsene jeg hadde i møte med en kultur jeg ikke kjente.»

«Mange av mine fordommer ble gjort til skamme,» forsetter hun, «og ikke minst så jeg forbløffelsen til folk rundt meg da jeg fortalte hva jeg hadde opplevd. At jeg ville fortelle om den spesielle kulturen i turistområdene, var selvsagt. At jeg valgte romanen som form, skyldtes at jeg ikke ville utlevere egyptiske venner og familie som jeg er glad i.»

«Naken i hijab» traff en nerve da den kom ut. Mange norske kvinner har vært fristet til å ta samme valg som Live gjorde etter en ferietur i magiske Egypt. Hun flyttet dit. Forlot jobb og familie. Satset på at kjærligheten ville overvinne forskjeller, ville overvinne alt. Virkeligheten traff som et slag i magen.

«Tittelen oppsto da jeg beskrev for en venninne hvordan jeg opplevde det å gå i galabeya og hijab,» sier Gunn Marit. «Både merkelig og befriende, men mest av alt nakent, siden klesstil, sminke, hårfrisyre som vanligvis definerer mitt utseende, var tatt fra meg.»

«Samtidig har jeg blitt mer avslappet på at jeg ikke behøver å «rette på» lesere når de tolker tittel eller tekst på en annen måte enn etter min intensjon. De har rett på sin egen leseopplevelse.»

Leserne satte tydeligvis pris på boka, for den ble nominert til Bokhandlerprisen.

Omslag - Naken i hijab«For meg var det en stor overraskelse og en stor bonus,» smiler Gunn Marit. «Jeg hadde bare ønske om å klare å skrive boken og få den publisert, turte ikke drømme om noe større enn det. Sannsynligvis har det noe med det personlige å gjøre, at jeg kjenner landet og kulturen godt og klarer å bringe den helt inn i hodet ditt. Svært mange forteller meg at de «luktet og smakte» Egypt mens de leste den. Selv om mange har vært i Egypt på strandferie, har ikke mange vært på innsiden av familielivet slik jeg har og kan beskrive. I tillegg tror jeg at mitt engasjement skinner igjennom.»

Etter «Naken i hijab» kom «Porselenspiken.» Nå har Gunn Marit akkurat gitt ut «Olivensteinen,» den første i en trilogi om Egypt.

«Det enkle svaret er at jeg har mer å fortelle,» sier Gunn Marit. «Hvis vi går litt dypere kan jeg jo si at jeg synes det er interessant å spille ut historiene på en annen scene enn den norske. Det gir nye, interessante vinklinger. Akkurat som forskjellen mellom kontorbedrift og gamlehjem, eller storbyen og ei lita bygd. Kontraster generelt er spennende.»

Egypts magi slipper aldri helt taket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *