Fremtiden er nå

Ørjan N. Karlsson - foto Julia Pike
Foto: Julia Pike

Bok: Lansetrilogien bok 1: Tidsrosen
Forfatter: Ørjan N. Karlsson
Forlag: Gyldendal
År: 2015
Første setning: Longinus, kom til meg.

Lærer du å sykle som liten, så kan du det. For alltid. Teknikken sitter. Balansen er innebygget. Lærer du å skrive, så… kan du det nødvendigvis ikke. Derfor er det alltid spennende når etablerte forfattere prøver seg på en ny sjanger. Vaklende. Vinglende, som på sin første tohjuling. Som Bambi på isen. Eller rett og slett stødig som fjell. Noen bare kan det, og Ørjan har gitt seg i kast med en trilogi. For ungdom. Verdens mest kresne publikum. Han må ha en bmx.

«Den historien jeg ønsket å fortelle med Lansetrilogien passer til et ungdomspublikum uten at jeg egentlig planla det slik,» sier Ørjan. «Den gode historien må alltid komme i første linje. Skillet mellom ungdom, young adult og voksen er høyst flytende og mange ungdommer kan være langt mer erfarne lesere enn voksne. Når det er sagt var det viktig for meg å finne en stemme som passet den jeg forestilte meg som primærleseren, som er en gutt eller jente på rundt 14 år. Det er kanskje dette mange voksenforfattere finner vanskelig. I verste fall kan de finne på å bruke en sjargong de ikke mestrer.»

Det er mange trilogier i ungdomslitteraturen. Siri Pettersens Ravneringene. Amund Hestsveen og Torborg Iglands Betaserie. Tonje Tornes Kire-serie. For ikke å nevne alle oversatte trilogier.

«Jeg er selv glad i de lange fortellingene,» sier Ørjan. «Trilogiformatet gir meg muligheten til å komme under huden på de viktigste karakterene og bygge opp spenningen til en crescendoaktig finale. Jeg forestiller meg Lansetrilogien som en symfoni i tre akter. Hver akt har sitt eget tema og svingninger, samtidig som selve stykket har et hovedtema og en kjernehistorie.»

«Første bok i Lansetrilogien er på mange måter utskytningsrampen,» fortsetter han, «– det som skjer før historien virkelig tar av i bok 2 og går inn for en hard landing i bok 3. Utfordringen var å kombinere presentasjon av hovedpersonene med viktige frampek samtidig som boken fikk sin egen spenningsbue.»

Lansetrilogien er urban fantasy, en sjanger som fenger mange, men som bare de mest nerdete (eller forfatteren selv) kan beskrive i en setning. I tillegg har den et anstrøk av noir.

«Med urban fantasy mener jeg en historie med fantastiske elementer satt i vår tid,» sier Ørjan. «Ikke sjeldent spiller byen/bymiljøet en rolle her. Noir er for meg en spesiell stemning – det mørke, dunkle og tidvis dystre. Noen definerer det som en slags undergangsstemning. I krimlitteraturen er Raymond Chandlers bøker om Marlow gjennomsyret av dette. Et mer visuelt noiruttrykk finner du i filmen Bladerunner.»

«Jeg tror noen typer fantasy treffer ungdom godt fordi heltene ofte er på deres alder og i en livsituasjon hvor de virkelig oppdager og erfarer verden for første gang,» sier Ørjan. «De mest spennende bøkene, synes jeg, er de som kombinerer det hardbarkede verdenssynet med det mer naive (i positiv forstand) blikket. I Ringenes Herre er hobbitene, særlig Sam, Pippin og Merry, førstereisgutter mens Aragorn og Gandalf ser tingene annerledes. Det åpner for spennende kontraster.»

Omslag - tidsrosenHovedpersonen i Lansetrilogien, Martin Sølvfoss, går på kostskole i England. Han kommer fra et trygt hjem, har en velstående og respektert familie, livet er med andre ord ganske rett frem. Inntil faren hans blir borte på en seiltur, og Martin begynner å se syner. Tiden stopper. Martin reiser hjem til Norge hvor de underlige opplevelsene bare blir fler. Det viser seg at familien hans ikke er så trygg og kjedelig som han tror. De er nemlig voktere av ett av de tre hellige fragmentene fra lansen som spiddet Jesus da han hang på korset.

«Martin er på mange måter en litt utilpass drømmer, en som strever med å finne sin sti gjennom livet,» sier Ørjan. «Slik er han nok lik meg selv på den alderen. Samtidig er han ressurssterk, og når situasjonen krever det, snarrådig. For meg var det viktig at det fantes ting i familiens historie han ikke kjente til men som likevel påvirket livet hans. Jeg tror mange før eller siden får en slik opplevelse. Slekten og familiens historie ligger der, enten man liker det eller ikke.»

Bok to i trilogien har foreløpig lanseringsdato til høsten. Den skal hete «Sjelens brønn» og blir både mørkere og mer intens.

Lansetrilogien lanseres i en tid hvor informasjonen flyter annerledes, hvor leserne finner sine bøker på andre måter enn før. Ørjan har vært på fantasyturné med Gyldendal forlag, og han har laget en boktrailer som ligger på youtube.

«Ungdom finner nok bøker på en annen måte nå enn tidligere,» sier Ørjan, «men essensen er den samme: Anbefalinger fra venner og folk du stoler på teller mye. Jeg synes også at bibliotekene gjør en strålende jobb når det gjelder å promotere god litteratur for ungdom på norsk. Så har vi jo Ubok og lignende organisasjoner som evner å sette ungdomslitteraturen på agendaen. At Ubok ikke mottok støtte for 2016 er for meg et mysterium og ikke så rent lite skandaløst.»

Debutantbloggen støtter Ubok! Bli Ubok-supporter du også: ubok.no/supporter/

Ørjan er en erfaren debutant nå. Og han deler villig sine erfaringer.

«For de som skriver eller ønsker å skrive har jeg følgende råd: Du må lese mye for å skrive godt. Du må skrive mye for å bli god. For å utvikle deg må du dele tekstene dine med noen som kan gi deg en ærlig tilbakemelding. For de aller fleste av oss er skriving et håndverk. Skal du lykkes, må du være villig til å investere både timer, dager og år.»

«For de som akkurat har debutert har jeg følgende råd: Nyt utgivelsen, men ikke stopp med skrivingen. Syndromet ‘den vanskelige andreboken’ skyldes ofte at debutanten har brukt fem år på første bok, og så forventer forlaget en ny bok allerede neste år. Om du allerede er i gang før din første utgivelse dukker opp i (nett)butikken reduserer du presset du ellers risikerer å legge på deg selv.»

Én kommentar til «Fremtiden er nå»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *