Krav til leseren: Å ha vært ung en gang

Monika Steinholm - foto Schibsted forlag
Foto: Schibsted forlag

Bok: Fuck verden
Forfatter: Monika Steinholm
Forlag: Schibsted
År: 2015
Første setning: De grå klærne hennes går nesten i ett med taket.

Det er den tida du ikke har kontroll over armene og beina. Ikke over stemmen. Eller musikksmaken. Det er den tida da huden forandrer seg over natten og gjør skoledagen til et langt mareritt. Det er den tida du stadig rødmer foran den kjekkeste gutten i klassen, han som alle jentene er forelska i, han som selvfølgelig bare har øyne for hun med de største ******. Det er på den tida du ligger våken om natten med tanker om hva som er normalt og ikke, og om hvordan framtida vil bli. Den fiffige lukten i garderoben etter gymtimen glemmer du heller ikke så lett. Men er du heldig får du ditt første kyss i regnet bak sykkelskuret på skolen. Er du heldig får du venner for livet. Er du heldig finner du deg sjøl, og du finner ut at du er en person du kan stole på.

”Jeg synes det er veldig spennende hvordan ungdomstida kan være helt forferdelig og uendelig vakker og fantastisk på samme tid,” sier Monika. ”Det handler om å tørre mest av alt. Tørre å være seg selv uansett hvem man er. Man trenger ikke å jåle seg til for andre og minst av alt for seg selv. Men det krever litt mot noen ganger, for å pakke vekk den maska som det er så godt å gjemme seg bak. Alle voksne har vært unge en gang, som tanta mi sa etter å ha lest boka.”

Det er en kunststykke å skildre en troverdig ungdomstid. Mest fordi vi alle er så opptatt av å legge den bak oss, av å begynne på livet. Det tok Monika ti år å skrive ”Fuck verden.”

”Jeg har skrevet manuset så mange ganger fra starten av at jeg ikke lenger husker ordentlig hvordan det var originalt,” sier hun, ”men Gunn, Niklas og Jens har i alle fall vært både på Finnsnes og i Den dominikanske republikk i tidligere utkast. Jeg har gått to år på forfatterstudiet ved universitetet i Tromsø. Der har jeg lært utrolig mye, boka hadde kanskje ikke blitt noe av hadde jeg ikke gått der. Man får tilbakemelding hos veldig mange forskjellige mennesker med forskjellige meninger. Først etter at jeg var ferdig i Tromsø følte jeg at jeg kunne sette meg ned for å finne ut hva jeg selv ville med manuset. Etter at jeg hadde funnet ut av det, ble det enda et par omskrivinger før det var helt på plass.”

Monikas figurer slo seg til slutt til ro i Tromsø. Hovedpersonen Gunn har akkurat flyttet dit fra Trondheim. Boken handler om å finne seg til rette, om å finne venner som Niklas og Jens, om å finne mot til å savne noen, som mormor for eksempel, og om å finne ut av hvem man er.

To skoleklasser var tilstede på lanseringen av ”Fuck verden.” De stilte mange spørsmål og alle fikk med seg et eksemplar. Læreren var så fascinert at hun ville foreslå boka som pensum for 9. klasse på skolen. Stort sett har både bloggere og anmeldere falt for karakterene og for handlingen – bare noe konservative Vårt Land startet en diskusjon om kraftuttrykk i boktitler.

Omslag Fuck verden”Boka het først Sjakk matt,” sier Monika, ”men etter nevnte omskrivinger passet ikke tittelen lenger til innholdet. Redaktøren ringte meg en dag og sa noe sånn som: Hva med ”Fuck verden?” Det er jo det de sier, både Gunn og Niklas. Uten en gang å si det. Begge to lever sine liv som noen ganger er dritt, og som andre ganger er fint. Begge finner ut at hvordan de har det ikke er opp til resten av verden. Fuck verden, vi kan ha det fint med å være oss, liksom.”

”Jeg ble intervjuet av Vårt Land på telefon,” fortsetter hun. ”Jeg snakket en del om at ord som fuck kanskje ikke var så engelsk lenger. Jeg føler det er tatt ganske godt inn i det norske språket, og kvalifiserer ikke nødvendigvis som verken et slangord eller et ord som er veldig anglifiserende av språket. Dessuten tror jeg ikke folk ser på det som et veldig grovt banneord. Etterpå sa jeg at vi ville ha en kort og grei tittel, en som er lett å huske og som man legger merke til. Her er det ikke bare tittelen, men også fonten og den knallgule fargen på bokstavene som spiller en rolle. Dessverre skar avisen ”vi vil ha noe kort og ungdommelig som folk legger merke til” ned til ”billig salgstriks.”

Rent personlig synes jeg tittelen skurrer litt. Det er en god tittel, men kanskje ikke til denne boken. Til det er språket generelt for voksent og figurene ikke helt fandenivoldske nok. Men tittelen er også det eneste jeg har å utsette på boka. Særlig forholdet mellom Gunn og moren Chris er godt skildret.

”Chris har vært den største utfordringen å skrive om,” sier Monika. ”Fordi hun er den hun er, har det vært en tynn egg å balansere på for at det ikke skulle bli fryktelig teit, for å finne ut hvor uansvarlig og ungdommelig og umoderlig hun kunne være uten at det bikket over og ble usannsynlig, og for å gjøre henne en smule egoistisk, men samtidig vise at hun er glad i Gunn på sin egen måte.”

Hverdagen som forfatter begynner etter lansering. Monika har vært både heldig og dyktig – hun blir sett og hørt. Andre opplag av ”Fuck verden” har gått i trykken. Men hun lar ikke figurene fra debuten slippe helt.

”Etter alt å dømme blir nok neste bok en slags løsrevet oppfølger om Jens,” sier Monika. ”Og Gud forby at jeg skal bruke opp imot ti år på den også!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *