Så spennende at jeg glemmer å puste

Aslak Dørum: Foto: Aschehoug
Foto: Aschehoug

Bok: En flåte av gull
Forfatter: Aslak Dørum
Forlag: Aschehoug
År: 2013
Første setning: Stormen traff oss med full styrke idet vi rundet sydspissen av Cuba og kom inn i Mexicogulfen.

«Vet du hva, Mika?» spør morfar. De går tur i Østmarka, og nærmer seg Hauktjern. «De har funnet en indianerstamme. Langt, langt inne i regnskogen!» Mika ser opp på morfar med store øyne.
«Det er helt sant,» fortsetter morfar. «Disse indianerne har aldri sett andre mennesker. De har ikke sett fly, ikke båter, ikke biler, ingenting. Ikke har de TV, datamaskin eller telefon, heller. De lagde dyrelyder da de så forskerne.»
Mika ser ettertenksom ut. «Bodde de under en stubbe?» spør han.

Morfar vet at verden er mer fantastisk enn det vi noen gang kan forestille oss, og at vi alle må begynne å utforske den et sted. Det stedet er eventyrene.

På loftet hans står et skap med støvete bøker. Ingen har rørt dem på mange år, ikke siden døtrene hans var små. De er lett gjenkjennelige, med røde bokrygger og tall i gullskrift. Hardyguttene. Nesten en komplett samling. De skal Mika få når han lærer å lese.

Kall dem guttebøker eller eventyrromaner. De er til for å skape undring, for å vekke fantasien. Kanskje det finnes en indianerstamme ingen har hørt om i Østmarka, også.

«Min soleklare favoritt er «Skatten på sjørøverøya.» Den har alt, rett og slett,» sier Aslak. «Fantatiske karakterer, et spennende plot og den er drivende godt fortalt. En annen, som nok er mindre kjent, er «De hemmeliges øy» av Sven Wernstrøm. Den handler om to speidertropper som forliser på en øde øy i Vänern, av alle steder. En vidunderlig blanding av Robinson Crusoe, Fluenes Herre og Det kommunistiske manifest, intet mindre.»

Omslag: En flåte av gullI Aslaks bok, «En flåte av gull,» slutter Olav på skolen uten å vite helt hva han vil videre. Han lar sin onkel Henry, en gammel sjøulk, overtale ham til å ta en tur med et skoleskip. Skipet forliser i Mexicogulfen et sted, i en fryktelig storm. Olav og kameraten Amir er strandet på en øde øy. De blir kidnappet av noen som ønsker dem døde. Veien hjem har mange avstikkere. De møter vaskeekte indianere, og de prøver å finne verdens største gullskatt. Når de møter personer som Kraftwerk, El Sucio, Chang Jing og Vincente er det bedre enn noe dataspill. Det er mer fantastisk enn vampyrer og trollmenn.

Guttebøker er undervurdert som sjanger. Kanskje fordi de kalles guttebøker. Det har aldri stoppet meg fra å lese dem. Jeg elsker å lese bøker som er så spennende at jeg nesten glemmer å puste, bøker hvor alvoret ikke helt synker inn før siste side er lest.

For gode guttebøker er mer enn bare action. Det var derfor jeg ble så glad da jeg fant «En flåte av gull» i bokhandelen. Jeg ble plutselig et barn igjen, og jeg håpet at jeg skulle finne noe av gleden jeg hadde den gang jeg leste om Frank og Joe, og jeg håpet også at den kunne gi meg noe mer. Jeg er tross alt voksen nå. Den skuffet ikke. «En flåte av gull» tar opp viktige temaer jeg brenner for. Avskoging. Tvangsflytting av mennesker til fordel for industri.

«Jeg synes det er fint hvis jeg kan putte inn noen småting som kanskje kan få noen til å tenke samtidig som man blir underholdt,» sier Aslak, «men helst uten å komme med noen pekefingre, man kan lese og gjøre seg sin egen mening. Diamant er forøvrig basert på et virkelig selskap som heter Dinant, og som oppfører seg som svin i Honduras.»

Dinants webside er et glansbilde. Ta en titt. Graver du litt dypere, vil du se at de er beskyldt for henrettelser og tvangsflyttinger av befolkningen. Det de lager er palmeolje. Flytende gull.

Som Tor Åge Bringsværd sa i denne bloggens aller første innlegg: «Hver generasjon bør ha sine egne eventyr. Det er ikke nok med Grimm og 1001 natt. I dag bør det skrives eventyr om genmanipulering, kunstig liv, overvåking og bruk-og-kast-samfunnet, blant annet.»

«For min del er guttebøker noe jeg vokste opp med,» sier Aslak, «men det var på mange måter utdatert som sjanger allerede da. Men eventyr blir aldri utdatert, og vil alltid være viktig. Jeg aner ikke hvorfor ikke flere skriver eventyr.»

«Neste bok blir ferdig i disse dager, og er en slags oppfølger til «En flåte av gull,» fortsetter han. «Den kommer forhåpentlig i løpet av høsten!» Heldigvis.

«En flåte av gull» er et eventyr for vår tid, med moderne referanser. Frank og Joe har fremdeles mye å gi, men det har også Olav fra Lambertseter og hans bror og kamerat Amir.

Og morfar og Mika? De kommer til å lese den om ikke så lenge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *