Virkeligheten er verre enn fiksjonen

Stig Smedsrud - foto Anne-Sofie Smedsrud
Foto: Anne-Sofie Smedsrud

Bok: Ingen nåde
Forfatter: Stig Smedsrud
Forlag: Liv
År: 2015
Første setning: Klokka hadde akkurat passert midnatt og en ny dag var i gjære.

Det så ut som en loslitt kafé, besøksrommet i Her Majesty’s Prison Edinburgh, på folkemunne kalt Saughton. Rundt bordene satt familier, smilende, glade, de var komplette en stakket stund. Kanskje ville det ikke være lenge til de kunne sitte hjemme ved kjøkkenbordet i stedet for her i denne elendige akustikken. Hvis jeg myste var gitteret foran vinduet ute av fokus, og den blå himmelen utenfor trådte klarere frem. Men det er slitsomt å myse lenge av gangen. Menneskene kom tilbake i fokus. Mennene. Noen i grønne gensere, noen i røde, noen i blå, og noen ytterst få i svarte. Barna til mennene i de svarte genserne måtte vente lenge på pappaene sine. Det var lett å se sorgen i mødrenes hjerter. Svart genser symboliserte livstid i fengsel. Lifers, kalles de. Jeg intervjuet en lifer. Et skummelt menneske. Men også en som lengtet etter kone, barn og hund, og som visste at neste gang han kom til å gå på gatene i Edinburgh som en fri mann, ville ungene ha flyttet hjemmefra og hunden være død.

Stig Smedsrud har jobbet som fengselsbetjent på lukket avdeling i nesten tre årtier. Han vet bedre enn noen hva som foregår bak fengselets vegger etter besøkstid.

«En arbeidsdag for en fengselsbetjent blir aldri typisk,» sier Stig. «Du vet aldri hva som venter deg når du kommer på jobb. Ingen dager er like.»

«En fengselsbetjents hovedoppgave er først og fremst å ta vare på sikkerheten,» fortsetter han. «Dernest går det en del tid til samtaler. Fengselsbetjenten skal være med på å legge forholdene til rette for den innsatte, slik at når løslatelse foreligger, skal den innsatte være så godt forberedt som mulig til å takle hverdagen. Vi vil jo helst ikke se dem igjen.»

Det er jobben som har gitt Stig inspirasjon til å skrive.

«I løpet av alle de årene jeg har jobbet i fengselet, har jeg opplevd og sett mye som «vanlige» mennesker slipper å oppleve. Og i den forbindelse har jeg truffet på mange karakterer og hørt mange historier om oppvekstmiljø,» sier han.

Omslag - ingen nåde«Ingen nåde» er en thriller satt i Oslos tyngste narkotikamiljø. Og det er de narkomane som dør. Noen setter sprøytene for dem. Og samtidig forsvinner en mann i sekstiårene fra jobben sin i et begravelsesbyrå. Selvfølgelig henger sakene sammen – men hvordan?

«Jeg valgte å skrive om dette temaet fordi narkotikaproblemet og de som sitter bak og styrer det hele, alltid har opptatt meg,» sier Stig. «Jeg håper å sette søkelyset på bakmennene, som uten noen form for empati eller nåde, gjør hva som helst bare profitten er stor nok. Og de finnes midt i blant oss.»

Det er opp til politimannen og hovedperson Christian Brink å finne ut hvor langt disse bakmennene er villige til å gå. Og metodene får han og kollegaene merke på kroppen.

«Christian er en helstøpt politimann som verken ligger under for alkohol eller andre former for rusmidler,» sier Stig. «Han er en type som ikke er overbegeistret for alle de nye «duppedingsene» i vår nye elektroniske hverdag, men som allikevel prøver å gjøre så godt han kan. Han er også den type politimann som ikke er redd for å gå sine egne veier.»

Og gå sine egne veier, det gjør også Liv forlag. De gir ut bøker med høy frekvens, og dessverre går dette ut over kvaliteten, både litterært og designmessig. Jeg finner tegnsettingsfeil, skrivefeil, verb i feil tid, bytting av synsvinkel midt i avsnitt og fortellertekniske grep som ikke fungerer. Ombrekkingen er grei, men det er ikke omslaget. Dette er forlagets og redaktørens ansvar! Jeg skulle tro at det hadde vært bedre å jobbe lenger med hver bok og heller gi ut færre bøker med høyere kvalitet. Det hadde Stigs gode historie tjent godt på. Men det er tøft å være et lite forlag i Norge, og det ville være for galt om Liv forlag ikke var liv laga.

«Det er utfordringer på et lite forlag som Liv, det er det ingen tvil om,» sier Stig. «Jeg må gjøre mye selv, jeg savner drahjelp for å få boka ut til et større publikum. Jeg må gjøre mye av markedsføringen selv.»

Utfordringer til tross, Stig er i gang med oppfølgeren til «Ingen nåde.»

Handlingen i den nye boka starter i Vestfold. Sønnen til en nylig avdød norsk-russisk våpenhandler blir skutt og drept i farens begravelse. En representant for den israelske regjeringen blir såret, og både PST og Kripos, Christian Brinks nye arbeidssted, blir kalt inn. Snart får de flere lik å hanskes med, og Brink jakter plutselig en seriemorder.

«Jeg er nok litt bak det skjemaet jeg har laget for meg selv,» sier Stig, «men nå går vi jo inn i noen måneder som innbyr til å skrive, så jeg skal nok bli à jour.»

«Det hender jeg dreper noen om kvelden og vekker dem opp igjen om morgenen,» smiler han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *